Digitale værktøjer fra danske hospitaler: Hvordan apps hjælper med at forberede børn på deres hospitalsbesøg
Rumle, Tubi, Rigo og H.C. And er nogle af de figurer, der modigt hjælper børn med at navigere gennem hospitalsprocedurer. Med legende tilgange og trin-for-trin-guides forsøger de at lette børnenes oplevelse. I dette indlæg dykker vi ned i de initiativer, som sundhedspersonalet har skabt for at give børn en bedre oplevelse under deres hospitalsophold.
Som forælder er det naturligt at bekymre sig, når ens barn skal vaccineres, opereres eller indlægges. Vi vil gøre alt for vores børn, og heldigvis findes der dedikeret sundhedspersonale i det danske sundhedsvæsen, som strækker sig ekstra langt for at undgå traumatiske oplevelser for de små.
Digitale redskaber er blevet en integreret del af vores hverdag. Nysgerrige sygeplejersker og pædagoger har sammen med designere og programmører udviklet en række apps, der hjælper med at forberede børn på mødet med sygehuset. Her er en kort præsentation af nogle af disse apps.
Fælles for alle apps er, at udviklerne bruger leg, animation og spil til at forklare procedurerne. Nogle er meget specifikke, som H.C. And, der ikke blot er en enkelt app, men flere apps, der hver især dækker specifikke procedurer.
Sygehus spil fra Doktor benytter såkaldt gamification til at opfordre børnene til at opdage mere viden om de procedurer, som de ofte møder på sygehuset.
Rumle viser proceduren trin for trin og tager udgangspunkt i en figur, som børnene møder på væggene og stuerne, hvor de behandles på sygehuset.
Mit følgedyr anvender en mere avanceret opsætning, hvor barnets stressniveau indsamles via et armbånd, som barnet bærer, mens appen bruges.
Rigoland tager barnet i hånden fra sygehusets reception, så barnet lærer processen med at besøge hospitalet på en legende måde.
Sten-O Stikkemester fokuserer på at give barnet viden og redskaber, som de kan bruge i praksis, når de skal stikkes.
På alle disse apps er det tydeligt, hvordan samarbejdet mellem designere, udviklere og sundhedspersonale har stort potentiale for at udnytte digitale værktøjer til at gavne de små patienter.
Udfordringer:
Vedligeholdelse og opdateringer: Da udvikling ofte er finansieret af fonde eller donationer, er det en udfordring at finde midler til vedligeholdelse og opdateringer af apps. Dette fører til, at ellers gode apps risikerer at blive forældede eller forsvinde.
Vidensdeling mellem sygehuse: Ejerskab af figurer og indhold betyder, at de ofte kun anvendes på det sygehus, hvor de er udviklet. Dette begrænser udbredelsen og anvendelsen af allerede udviklet materiale på tværs af andre sygehuse, der ofte vælger at udvikle deres egne løsninger.
Samarbejde med udviklere: Små virksomheder, der arbejder på udviklingen af disse apps, kan have begrænsede ressourcer og må prioritere rentable projekter. Dette kan gøre det vanskeligt at sikre kontinuerlig udvikling og forbedring af indholdet.
Apps (Alfabetisk rækkefølge):
H.C. And: Animerede fortællinger om behandlingsforløb som bedøvelse, indlæggelse og kræft. Udgives af: OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus.
Rumle: To apps: "Rumles blodprøve på sygehuset" og "Med Rumle i MR", der forbereder børn på blodprøvetagning og MR-scanning.
- Udgives af: Sygehus Lillebælt, Region Syddanmark.
Sygehus spil fra Doktor: Spil, hvor børn kan vinde medaljer ved at gennemføre procedurer som blodprøvetagning og EKG.
Udgives af: Regionshospitalet Viborg i samarbejde med Doktor ApS.
Der er mange, der arbejder hårdt for at forbedre hospitalsoplevelsen for børn. Selvom digitale redskaber ikke altid får den opmærksomhed, de fortjener, har de allerede gjort en positiv forskel for mange børn.
Der er uanede muligheder, og teknikken kan mange ting. Fidusen er at blande det med den viden og erfaring, som sundhedspersonalet har, og dermed understøtte deres arbejde og gøre det endnu bedre for børn på sygehuset. Tak fordi du læste med!