Theo & Thea på Eventyr for Søskende til Indlagte Børn – En Historie om Kærlighed og Teknologi

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er der årligt omkring 100.000 indlæggelser af børn på hospitaler. Selvom vi ikke har præcise tal for, hvor mange søskende der følger disse børn, var det vores ønske om at gøre noget godt for de børn, der følger med, når deres søskende skal til behandling, som drev os til at starte projektet "Theo & Thea på eventyr" – at give dem en tiltrængt "time-out" midt i en ellers udfordrende hverdag under deres ophold på TrygFondens Familiehus.

Sygeplejersken Charlotte Drejdal Dyekjær skriver i sin rapport "TrygFondens Familiehus – et åndehul":

"Huset giver børnene et fristed, hvor de har mulighed for at være uforstyrrede og lege og knytte venskaber – og for en stund få ’time-out’ og dermed sygdommen lidt på afstand."

Hent rapporten her: https://trygfondensfamiliehus.dk/wp-content/uploads/2019/04/TrygFondens-Familiehus_rapport2018_Online.pdf



Målet var at integrere de fysiske rammer i Familiehuset med digitale muligheder for at skabe en oplevelse, der kunne engagere og underholde søskende på deres vej mellem Familiehuset og hospitalet.

Teamet blev hurtigt enige om ikke at tage ét eneste skridt i udviklingen uden først at spørge og lytte til børnene og deres familier. Derfor startede projektet med en dag, hvor familierne fik lov til at fortælle om deres oplevelser, komme med idéer og i detaljer beskrive deres fantasier om bamsen Theo.

Børnene og teamet begyndte med at lave en sti af papir fra Familiehuset til hospitalet, hvor papiret blev klistret på gulvet. Børnene og deres familier kunne med en tusch i hånden tegne og fortælle, hvad de syntes, bamsen Theo/Thea kunne finde på af sjove lege på vej til hospitalet.

Krammebamsen skulle gemme sig, fange en fisk og finde skjulte skatte.

Udviklingsteamet gik derefter i gang med at skabe Theo i en 3D-udgave og designede de lege, som børnene foreslog, i en digital verden, der kunne ses gennem telefonen ovenpå den virkelige verden vha. teknologien Augmented Reality.

TrygFonden har siden 2007 uddelt mere end 450.000 krammebamser – ikke 700.000 som nævnt i videoen – til landets narkoseafdelinger og specialklinikker i Danmark og Grønland." Link: https://www.tryghed.dk/saadan-stoetter-vi/projekter-og-donationer/trygfonden-krammebamser

Da applikationen "Theo og Thea på eventyr" var klar, blev der lagt nogle fliser med billeder, som børnene kunne pege på for at aktivere spillet og lege digital skattejagt, gemmeleg og prøve at fange en fisk sammen med krammebamsen i 3D.

Der blev printet nogle kort, der viste, hvor fliserne til at aktivere spillet var placeret. Ungerne og deres familier nød appen, og der blev spillet på stien mellem Familiehuset og Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital.

Når vi ser tilbage på projektet, er alle stolte af at have skabt et digitalt værktøj til en "time-out" for børnene. Projekter som dette er drevet af kærlighed og den unikke energi, der opstår, når folk gør noget for andre – især for dem, der befinder sig i en vanskelig situation.

Applikationen blev ikke en stor kommerciel succes med tusindvis af downloads. Den forsvandt fra telefonerne efter noget tid på grund af manglende midler til at opdatere den. Betyder det, at et sådant projekt var en dårlig idé, og at udviklingen af denne type værktøjer er spild af kræfter og midler?

Det tydelige svar fra teamet er et stort nej. Sådanne projekter er til for at give et barn en bedre dag og en familie en tiltrængt time-out. Det opnåede projektet, og mange familier nød spillene, mens de havde mulighed for det. Teknologien, der blev brugt i applikationen, er mere udbredt i dag, og flere ville sandsynligvis kunne bruge "Theo og Thea på eventyr".

Det næste skridt er at forblive nysgerrige og fortsætte med at finde strategier, der kan understøtte sundhedspersonalets arbejde med børn på hospitalet, så de og deres familier kan få en velfortjent time-out.

Tak fordi du læste med.